Hardloopjaar 2023

Het afgelopen jaar was vol uitdagingen; zorgen om de gezondheid van familie, het plotselinge verlies van een fijne collega en een reorganisatie binnen het bedrijf waar ik werk. Gelukkig bood het hardlopen een welkome afleiding. Veel hardlopen ook! Totaal liep ik 2711 km, mijn meeste kilometers in een jaar ooit. Naast de vele trainingen liep ik ook een aantal wedstrijden, waaronder een prachtige tocht door de Zwitserse Alpen. Een overzicht van mijn belangrijkste hardloopbelevenissen van 2023:

 • Bij de Zonheuvel Nighttrail in Doorn luisterde ik naar inspirerende verhalen van Tim van der Veer, Barbara Kerkhof, Dolf Jansen, Andre van Kats en Abdi Nageeye in het theater van het Maarten Maartenshuis. Daarna volgde een leuk stukje trailen in het donker, door de bossen van landgoed Zonheuvel. Een goede oefening met de hoofdlamp voor mijn avontuur later in het jaar.

 • Bij de Parkrun in het Máximapark verscherpte ik mijn 5 km PR naar 18:03. Zal die sub 18 minuten er nog gaan komen?

 • Ik liep de 25 km Sallandtrail door een schitterend besneeuwd bos bij Nijverdal. Lees hier hoe ik zowaar als negende man finishte bij deze winterse trailklassieker.

 • Tijdens Run & Roast was het 5 km keihard knallen rond Fort aan de Klop in Utrecht. Een vega burger (en schaafwond) bij de finish als beloning.

 • De marathon van Rotterdam was één van mijn belangrijkste hardloopdoelen van het jaar. Drie maanden intensief trainen, met een schema van Ben Parkes, werd beloond met een fantastische dag en nieuw PR. Komend jaar sta ik weer aan de start. Deze keer loop ik niet alleen voor mezelf, maar ook om geld op te halen voor de Kankerstichting. Ik ben al door veel gulle donateurs gesteund. Help je mee?
Marathon Rotterdam
Eén van mijn belangrijkste hardloopdoelen van 2023 was zeer geslaagd.
 • De Koning van Spanje Trail in Zuid-Limburg is misschien wel de mooiste trail wedstrijd van Nederland. Ik deed dit jaar alweer voor de zevende keer mee. De route van 44 km over de Limburgse heuvels was een flinke kluif zo kort na Rotterdam, maar ik haalde voldaan de finish.

 • Slechts een week na de KvS liep ik de halve marathon van Utrecht. Deze was uitgesteld in de Covid-jaren en kon eindelijk doorgaan. Ik had daar nog een startbewijs voor. Verrassend soepel liep ik naar 01:27:57 uur.

 • In training liep ik vaak NS routes van MudSweatTrails. Dit zijn uitgezette trailroutes door natuurgebieden in Nederland, met altijd de start en finish bij een treinstation. Navigeren doe je door middel van een GPX bestand op je horloge. Zo liep ik de populaire 31 km Utrechtse Heuvelrug Trail dit jaar zeven keer. Van Rhenen naar Driebergen-Zeist en soms andersom. Die route ken ik inmiddels uit mijn hoofd. Een aanrader!

 • Het grote hardloopavontuur van het jaar was de Mischabel 60, georganiseerd door de legendarische Lizzy Hawker. Een Ultra Trail van 64 km vanuit het dorp Grächen in Zwitserland. Met 4000 hoogtemeters. Lees hier mijn verslag van deze lange dag in de bergen.

 • Een paar dagen voor de Mischabel 60 verbleef ik in Zermatt, waar ik prachtige trainingen heb gedaan. Zo liep ik een ochtend heen en terug van Schwarzsee naar de Hörnlihütte (3260m), aan de voet van de Matterhorn. Het uitzicht en gevoel dat ik had toen ik vanaf de Hörnlihütte de trail naar beneden vloog, zal ik niet snel vergeten.
Hörnlihütte Zermatt
Een fraai stukje trailrunnen van de Hörnlihütte naar Schwarzsee.
 • Dit jaar ontdekte ik de gels van Maurten. Erg duur, dat wel, maar ze liggen goed op de maag, zijn niet zo mierzoet als de gels van andere merken en doen, zover ik kan beoordelen, prima hun werk.

 • Ik was blij verrast met het nieuwe GPS horloge van Suunto, de Vertical. Robuust gebouwd en met een groot saffierglas scherm, topografische kaarten en de meest accurate gps die ik ooit heb gezien. En opladen hoeft bijna nooit.

 • Om het lichaam flexibel te houden, en als tegenwicht voor de belasting van het hardlopen (en het vele computerwerk), probeer ik Yoga in mijn routine te houden. Dit jaar volgde ik voornamelijk Vinyasa Core lessen bij Yoga Moves in Utrecht. Goed voor lichaam en geest. Namasté!

 • En dan nog wat statistieken, want die vind ik leuk en motiverend. Strava presenteert aan het einde van het jaar altijd een gedetailleerde opsomming. Zo liep ik 2711 km, 231 uur en trok ik 232 keer mijn hardloopschoenen aan. Tien maanden achter elkaar liep ik meer dan 200 km, met uitschieters naar 300+ in maart en juli. Van alle loopjes in 2023 was 88% op de weg en 12% op de trails.
Mischabel 60
De Mischabel 60 was het hoogtepunt van het jaar.

Het jaar 2023 was voor mij, ondanks zorgen, een uitstekend hardloopjaar. Met mooie evenementen om naartoe te leven, trainingen om de gedachten te verzetten. Op naar nog veel meer hardloopavonturen in 2024. Doe je mee? Goed nieuwjaar!


Geplaatst

in

door