Run & Roast

Zaterdag, 1 april. Voor een hardloopevenement dichtbij huis ben ik meestal wel te porren. Als dit ook nog eens wordt gecombineerd met veganistisch eten, dan heb je helemaal mijn aandacht. Run & Roast is zo’n evenement. Een 5 of 10 km met start en finish bij het bijzondere Fort aan de Klop in Utrecht. En na de finish krijg je een plantaardige burger van Beyond Meat. Ik zeg goed idee! Lekker gemaakt door dit vooruitzicht, en de sfeervolle foto’s van vorige edities, schreef ik mij in voor de 5 km. Nog even volle bak racen twee weken voor de Rotterdam Marathon.

Op de Vechtdijk naast het Fort vindt de start plaats. DJ Flyon draait plaatjes vanaf een geinig busje. Ik huppel een beetje op de muziek om warm te blijven. Het was eerder op de dag veel aan het regenen, maar nu is het gelukkig even droog. Nog enkele minuten voor de start. Horloge staat klaar, GPS positie bepaald. Rode fakkels worden ontstoken. Organisator Imo Muller blaast op een toeter en we zijn weg.

Door een gordijn van rook stuif ik met de menigte richting het viaduct. Onder de weg door en rechtsaf. Ik loop veel te hard. Opgezweept door de snelle lopers, loop ik de eerste kilometer in 3:24. Dit ga ik niet volhouden. Ik sluit aan bij een klein groepje en probeer mijn tempo rond de 3:40 /km te houden.

Foto door Rob van Efferen.

Het parcours heeft veel rechte stukken en maar weinig bochten. Toch weet ik het te presteren om bij een haarspeldbocht met pionnen onderuit te gaan. Mijn schoen schuift weg op het natte wegdek en ik schuur met mijn knie over het asfalt. Snel spring ik op en probeer weer bij het groepje aan te sluiten waar ik in liep.

Vanaf de Dorpsstraat in Oud Zuilen is het 2 kilometer rechtuit over de Vechtdijk richting het Fort. Ik kijk naar mijn knie. Bloed en modder. Ik heb gelukkig geen last van mijn knie met lopen. Zou wat zijn zo twee weken voor Rotterdam. Achteraf blijkt het gelukkig enkel een kleine schaafwond te zijn.

De twee dames waar ik een tijdje achter liep zijn inmiddels aan het weglopen (dames 2 en 3 blijkt later). Die gaan me iets te snel. Het laatste stukje gaat over een paadje en bruggetje richting het Fort. Ik gooi nog even alles eruit en sprint over de streep; 18:15, 25e man.

Tevreden met het resultaat kijk ik vanaf een comfortabel bankje naar de drukte van lopers bij het Fort. Het begint inmiddels behoorlijk hard te regenen. Met het water uit mijn bidon probeer ik de troep van mijn bebloede knie te spoelen. In mijn andere hand een lekkere burger als troost. Een mooi evenement met volgende keer hopelijk wat zon. Op naar Rotterdam!

Foto door Erik van Leeuwen.


Geplaatst

in

door